Geen druk!

20140914 135355  

Vanmorgen mocht ik een mooie dame uit Griekenland verwelkomen op het veld, 1 jaar oud en een half jaar bij haar baasjes.
Baasjes hebben haar prima een half jaar laten wennen aan haar nieuwe leven, nieuw omgeving en haar nieuwe ik. Daar buig ik voor

Nu was het tijd om te kijken waar bepaald gedrag vandaan komt. Reuze "enthousiast" naar honden en mensen, er heen willen maar toch ook weer niet. Na een snel lesje lichaamstaal kwamen ze zelf al snel tot de conclusie dat haar gedrag een hele andere oorzaak heeft. Namelijk ambivalentie, net doen of ik het leuk vind maar ondertussen hangt mijn staart tussen de benen tegen mijn buik aan.

Veel oh's en ah's gehoord en tips gegeven en de mensen met veel inzicht en nieuwe informatie naar huis laten gaan. Zij blij, ik blij, hond blij want die krijgt nu de juiste begeleiding in spannende situaties en ze heeft het enorm getroffen met deze enorm gemotiveerde baasjes die onwijs veel van haar houden. 

Dat brengt me gelijk op mijn 1e stukje, dat ik buig voor mensen die geen druk op hun hond leggen. Eigenlijk zou dat regel nummer 1 moeten zijn, accepteer dat je hond op een eigen tempo de wereld gaat verkennen. Dat de hond op eigen tempo mag leren en ontdekken. Kinderen die dit doen krijgen - als blijkt dat ze niet zo snel leren - speciaal onderwijs, waarom honden niet? Er kunnen zoveel redenen zijn waarom een hond niet zo snel leert.
De hond snapt het echt niet, de lichaamstaal en houding van de baas is verkeerd, de hond is nog met hele andere prikkelverwerkingen bezig dan met het commando dat de baas hem geeft.

Kijk naar je hond, wat heeft hij nodig? wat heeft hij nodig van jou en de omgeving? wat kan hij handelen? wat laat hij je zien met zijn lichaamstaal?
Leren omgaan met je hond, leren praten met je hond, je hond begrijpen. Dat maakt het leven zoveel mooier voor mens en dier