Wandelen met je pup, een hele ervaring

Wandelen is leuk, interessant maar ook een hele belevenis voor een kleine pup. Het heeft in eens een bandje om de nek en dan hangt er ook nog eens een riem aan. Wat moet hij daarmee!

Als een pup net bij je woont is het eerste wat een veilige haven wordt het huis en de tuin. Deze ziet hij dagelijks en hier voelt hij zich vertrouwd. Maar uiteraard moet je ook met hem andere locaties bezoeken en wandelen. 

  • Doe dit in het begin niet te ver, kiest een grasveld of groenstrook uit vlak bij huis. 
  • Bij elke plas of poep maak je er een klein feestje van, zo leert hij dat het goed is om zijn behoeftes te doen tijdens een wandeling.
  • Gaat het op de ene plek goed kan je op den duur de wandeling wat uitbreiden door andere plekken te bezoeken.
  • De hond leert hierdoor dat wandelen leuk is en dat het moment is dat hij zijn behoeftes kan doen.

Tip:  Als de pup niet kan wennen aan de halsband en de riem, doe deze dan in huis ook eens om. Alleen om hem te laten wennen.

Snuffelen:

Tijdens de wandeling leest de pup complete boeken. Door te snuffelen leert hij dat hij op die manier kan ontdekken welke honden er langs geweest zijn. Misschien kent hij sommige buurhonden al en vindt hij die leuk of juist niet leuk. Dit zet de toon voor de wandeling.
Stel hij vindt Fikkie van 3 huizen verderop niet zo leuk, zal hij niet die kant op willen dat Fikkie gelopen heeft. Een hond kan namelijk ruiken of Fikkie daar 3 minuten geleden liep of 3 uur geleden.

Geef de hond alle kans om te snuffelen, op die manier doet hij informatie op die voor hem belangrijk zijn.
Het mag dus duidelijk zijn dat je alle tijd moet nemen voor een wandeling met je pup.

Verwerken en ontdekken

Tijdens een wandeling zul je merken dat je kleine pup steeds even gaat zitten. Dit doet hij niet omdat hij geen zin meer heeft in de wandeling maar om alle prikkels te verwerken.
Denk aan die voorbijrazende auto’s of die fietser, of die brommer. Alle gebeurtenissen komen bij hem binnen als grote evenementen en die moeten een plekje krijgen in zijn hoofd.

Dit kan hij het beste doen door even te zitten, even relax tijd. Geef hem dit ook, hem meesleuren omdat je op tijd staat of omdat het gaat regenen is niet de bedoeling. Geef hem de tijd om de prikkels te verwerken. Op een gegeven moment zal je zien dat hij het verwerkt heeft en weer meeloopt.

Wandelen aan de lijn:

We willen allemaal het liefst een hond die niet trekt aan de lijn, logisch. Maar dat is bij een pup nog niet aan de orde. Het is een kleine baby en van hem mag je nog niet verwachten dat hij met een slappe lijn met je meeloopt. Want buiten is spannend en interessant tegelijk, waarom zou je dan bij de baas blijven aan een ontspannen riempje?

Het wandelen zonder trekken komt later aan bod, als ze meer thuis zijn en als ze meer gewend zijn aan wandelen aan de riem.