Hondenmaatje in de media

De buren van…: ‘Onze tuin was één groot kerkhof’

Koekange – Ze moet er nog om lachen als ze terugdenkt aan die tijd. Aan vroeger, toen haar hartje al overliep van de liefde voor dieren. Ze werd van huis uit aan alle kanten gestimuleerd, want je kunt het zo gek niet bedenken of het liep of vloog om haar heen; katten, honden, papagaaien, tamme ratten, konijnen, hamsters en cavia’s.

‘En dan nam ik ook nog weleens een kat mee naar huis. Dacht ik weer dat het een zwerfkat was, maar woonde hij gewoon een paar huizen verderop,’ lacht Mirjam de Jong (44).

Het waren haar jeugdjaren, toen ze opgroeide in de wijk Koedijkslanden in Meppel. Dieren, gezond én ziek, liepen als een rode draad door haar leven. ‘Ik nam aangereden vogeltjes mee. Of gewonde muisjes. Ik voedde ze met wormpjes en melk. Heel vaak overleefden ze het niet en ging ik ze begraven in de tuin. Met lollystokjes maakte ik een mooi grafje. Onze tuin was één groot kerkhof,’ zegt ze weemoedig. Of ze met terugwerkende kracht te doen heeft met dat liefdevolle jonge meisje.

Woonplaats Meppel is inmiddels al ruim een decennium ingeruild voor Koekange, zoals haar man Erik (49) Veenendaal al heel wat jaren achter zich heeft gelaten. Negentien jaar zijn Mirjam en Erik nu samen, waarvan achttien jaar getrouwd. Elf jaar geleden betrokken ze de heerlijke vrije woning aan de Prinsesseweg in Koekange.

Mirjam: ‘We wilden graag vrijaf wonen dus hebben we flink gezocht. We wilden vrijstaand, maar ook niet eenzaam. Een beetje mensen om je heen is toch ook wel lekker. Maar niet te vlakbij. Koekange is een leuk dorp en niet té groot. Het is klein en gemoedelijk. Iedereen kent elkaar, als buitenstaanders kwamen we er makkelijk tussen.’

Eerste pup

Zonder hond kon het stel natuurlijk niet. In 2008 kregen Mirjam en Erik, servicemanager bij autobedrijf Wensink in Meppel, hun eerste eigen hond, een Berner Sennen. ‘Dan denk je, ik heb altijd honden gehad, ik ken het allemaal wel. Maar toch is het anders als je zelf je eigen hond moet opvoeden. Ik ben zelf met onze eerste pup Odin naar de hondenschool geweest. Hartstikke leuk, vond ik dat,’ weet de inwoonster van Koekange nog goed. Na Odin volgden Laika (een witte grote hond uit Bosnië), Indy (uit Kroatië), Koko (uit Bosnië) en tenslotte Onyx (uit Kroatië).

Na het volgen van verschillende opleidingen met hun eigen honden, besloten Mirjam en Erik Hondenschool Hondenmaatje te starten. Beiden zijn kynologisch instructeur. Daarnaast is Mirjam ook kynologisch gedragstherapeut en is haar lijst aan gevolgde trainingen, lezingen, bijscholingen en workshops bijna oneindig.

Hoewel het klein en ‘zomaar als idee’ ontstond, kon Hondenmaatje op 20 april alweer het 5-jarig bestaan vieren. Van ‘klein’ is inmiddels geen sprake meer. Het team kent vijf instructeurs en drie vrouwen zijn bezig met een interne opleiding. Iedere week komen er veertig tot vijftig cursisten naar de Prinsesseweg 17. Uit opvallend veel hoeken en gaten – zoals Amersfoort en Sappemeer – weten ze Koekange te vinden.

Animo

Mirjam terugkijkend: ‘Ik kan bijna niet geloven dat dat alweer vijf jaar geleden is. Ik had vijf jaar terug geen idee. Zou er animo zijn in het dorp? Er zijn hier veel erfhonden, maar die gaan niet naar een training. Maar het sloeg gelijk enorm aan. De tijd is omgevlogen. Er zijn mensen die een uur rijden om hier speciaal naartoe te komen. Er zijn aardig wat hondenscholen. Dus ja, ik denk wel dat dat iets over ons zegt.’ Mirjam, naast instructeur werkzaam als administratief ondersteuner bij een planbureau, denkt dat veel hondenbezitters die voor Hondenmaatje kiezen én er blijven, worden aangetrokken door de positiviteit.

‘We trainen positief, belonen goed gedrag. Kijk, als een hond je nieuwe schoenen pakt, moet je niet gaan zitten wachten tot hij ze netjes teruggeeft. Dan moet je streng zijn. Maar we werken bijvoorbeeld niet met stroombanden, alles is positief. We hebben maximaal zeven cursisten per groep en er is één op één aandacht voor cursisten. Daarnaast kunnen ze door de week altijd appen of bellen als er iets is. Het is niet één keer in de week en dan horen ze een week lang niks meer van ons. Ze mogen contact opnemen wanneer ze willen.’

Vermenselijken

Mirjam weet uit ervaring dat een hond opvoeden niet makkelijk is. ‘Ik vond het zelf lastig. Niet trekken aan de lijn, zindelijk maken, iets loslaten; hoe leer je dat allemaal? En dan de puberteit. Je zit soms met je handen in het haar. Natuurlijk is het soms lastig als je verschillende cursisten hebt. De één pakt het snel op, een ander wil graag dat je het vaker uitlegt. Dat vind ik helemaal niet erg. Zoveel hondenrassen, zoveel mensenrassen.’

Het zijn veel verschillende mensen dus, die met hun geliefde viervoeter het mooi omheinde veld aan de Prinsesseweg 17 betreden. ‘Soms zijn mensen slecht ter been of slechtziend. Dat vraagt van ons een andere begeleiding en creativiteit. Ik maak mee dat mensen nog op een heel ouderwetse manier met hun hond omgaan. Dat zijn lastige momenten, maar ik spreek ze wel aan. Het helpt als je dingen gaat vermenselijken. Zou je dat bij je kind ook zo doen? Goh, je hebt helemaal gelijk, zeggen ze dan. Als het onweert, ga je je kind dan door elkaar rammelen?’

Hoe geliefd honden door veel mensen ook zijn, hondenpoep behoort voor veel Nederlanders al jarenlang tot een van de grootste ergernissen. Mirjam begrijpt dat wel. ‘Hondenpoep moet gewoon opgeruimd worden, daar ben je als baasje zelf verantwoordelijk voor. Als het ergens in een bos of park ligt waar niemand er last van heeft, vind ik het geen probleem. Dan is het natuurlijke mest. Maar ik snap de grote ergernis.’

Ook tijdens de trainingen maakt Mirjam mee dat cursisten de poep laten liggen. Lachend besluit ze: ‘Heel subtiel geef ik ze dan een zakje. Dan is het voor de volgende keren wel duidelijk!’

 

 

13 november 2019- Meppeler Courant

Meppel – De jaarwisseling lijkt nog ver weg, maar is voor hondenbaasjes wel een onderwerp om op tijd bij stil te staan. Want wat kun je het beste doen als jouw hond bang is voor vuurwerk?

Dat komt aan bod tijdens een gratis lezing door Hondenmaatje uit Koekange en Dierenartsenpraktijk Zuidwest-Drenthe in Meppel. Belangstellenden kunnen zich alvast aanmelden. De lezingen vinden plaats op 25 november en 16 december.

Gedrag

‘Samen kunnen we alle elementen aan de mensen vertellen’, zegt Mirjam de Jong van hondenschool Hondenmaatje. ‘Ik weet iets meer over het gedrag van honden en de dierenarts kan de aanwezigen vertellen over de verschillende medicaties en homeopathie.’

Mirjam geeft tijdens de lezing tips hoe er het beste met de honden omgegaan kan worden tijdens de vuurwerkperiode. ‘Voor honden (en andere dieren) kan oud en nieuw dramatisch zijn. Dan is het fijn dat de baas weet hoe hier mee om te gaan. Hoe zie je dat het dier angstig is? Wat kan je doen om hem door deze periode te helpen? Hoe kan jij je dier bijvoorbeeld ondersteunen tijdens een wandeling?’

Hondenmaatje geeft baasjes tips voor oud en nieuw

Voor veel baasjes en hun honden zijn het spannende tijden. Niet alleen op oudjaarsdag – zoals eigenlijk de bedoeling is – maar ook in de weken ervoor en erna wordt er vuurwerk afgestoken.

De hondentrainers van Hondenmaatje in Koekange helpen mens en dier zo goed mogelijk door deze periode heen. Ieder jaar rond deze tijd kunnen baasjes met hun honden terecht aan de Prinsesseweg 17 voor de nodige tips en training. ‘In december houden onze buren – Kuiper Koekange – een vuurwerkshow.

Hondenmaatje geeft vuurwerktraining in Koekange

Koekange – Niet iedereen houdt van rotjes en gillende keukenmeiden. Tijdens de grote vuurwerkshow van Kuiper in Koekange konden honden en hun baasjes alvast een vuurwerktraining volgen bij Hondenmaatje.

Op oudejaarsavond kleurt het vuurwerk de lucht en kunnen flitsen en knallen dieren laten schrikken. Vooral honden hebben last van vuurwerkangst. Waar de één volledig bevriest, gaat de ander er meteen vandoor. In sommige gevallen wordt een hond ook agressief.

 

29 maart 2015 – de Wolden Nieuws

Hond en maatje
“Hondenmaatje heb ik vorig jaar opgericht met de intentie mensen te leren samenwerken met hun hond. Samenwerken staat in elke training centraal”, vertelt Mirjam de Jong, eigenaresse en trainster van hondenschool “Hondenmaatje in Koekange. “In 2013 ronde ik de opleiding tot kynologisch instructeur af en vanaf dat moment wilde ik nog maar één ding: een eigen hondenschool openen. Ondertussen hielp ik bij een bestaande hondenschool om vast ervaring op te doen.“

 

De Koegang april 2015