Alle trainingen die wij geven bij Hondenmaatje zijn zonder druk. Hiermee bedoelen we dat wij (en de baasjes) goed kijken naar de lichaamstaal van de hond. Als we zien dat de hond een oefening niet leuk of eng vindt, dan bouwen we dit in kleine stapjes op.  Dit geldt voor alle trainingen.

De groepen:
De groepen bestaan uit maximaal 7 cursisten en 2 instructeurs. Men mag iemand meenemen (indien mogelijk), maar deze persoon staat wel aan de zijlijn om het voor de hond makkelijker te maken.
Na de eerste les ontvang je een documenten waarin de basis oefeningen staan die je thuis kunt gaan oefenen. Bovendien krijgt de hond een zelfgemaakt speeltje mee!

Spelen:
Pups
spelen voordat de les begint, maar wel in groepjes ingedeeld door ons. Wij kijken heel goed naar ras, grootte, leeftijd en gedrag. Op basis daarvan mogen ze even een paar minuten spelen, dit is meer dan genoeg! Tijdens het spel leren we de baasjes kijken naar het gedrag van hun pup en de andere pups.
Pubers spelen niet elke les, dit is geheel afhankelijk van de energie die er onder de honden heerst, of ze het aan kunnen en of de groep het toelaat.

Geen examen
Wij nemen geen examens af als je de training hebt afgerond. Dit zorgt voor meer ontspanning tijdens de lessen (examenstress). Iedereen krijgt na de 10 lessen een mooi certificaat en weer een speeltje voor de hond

Puppy training

De puppytraining is voor pups vanaf 8 weken. De training bestaat uit verschillende oefeningen:

 • Socialisatie met mensen en dieren
 • Wennen aan ondergronden en vreemde voorwerpen
 • Inchecken op naam
 • Beheersing
 • De nee oefening
 • Hierkomen bij de baas
 • Spelen met andere honden
 • Spelen met de baas

De puppytraining is er vooral voor om de pup te laten wennen aan zijn nieuwe leven. Voor een pup is het spannend en interessant tegelijk om bij een nieuwe baas te wonen en te moeten leren en trainen.
Bij ons pakken we dit in kleine stapjes op. Wij (en de baasjes) leggen absoluut geen druk op de pup, het is een heel leerproces voor zo’n puppy en daar passen wij ons op aan en wij leren dit de baas ook.

Naast de basis oefeningen bestaan de lessen uit zoekspellen (de ballenbak, de spijkerbroek, de snuffelmat). Dit om de neus en hersenen van de pup te stimuleren en vooral …. samenwerken met de baas. 
Ook besteden we aandacht aan balans (de wip, over kratjes heenlopen).

Kortom, alles staat in het teken van de pup en zijn ontwikkeling op een speelse maar leerzame manier.

Praktische informatie:
Aantal lessen: 10
Kosten: € 140,-

Lesdagen:
Woensdag 18.45 uur
Donderdag 18.45 uur 

Puber training

Puber training vanaf 18/20 weken

De pubertraining is voor pubers die de puppytraining al gehad hebben, zo hebben ze de basis onder de knie. Pubers die geen puppytraining hebben gehad kunnen een privé training volgen bij ons.

De pubertraining staat in het teken van: voorbereiden op de puberteit!
De pre puberteit start vanaf een week of 20 (het begint in het hoofd) en rond een maand of 7 zal de puber volop in de puberteit zitten.
Dit is voor baasjes – maar vooral voor de puber zelf – een rare periode.
Tijdens deze training spelen wij daar op in en geven we  de baasjes goede tips en adviezen over het omgaan met je puber.

De oefeningen die aan bod komen:

 • Uitbreiding van de puppyoefeningen (zie hierboven).
 • Zit en blijf
 • Af en blijf
 • Wachten
 • Links en rechts
 • Omgang met andere honden (pubergedrag)
 • Los naast de baas
 • Gedragstraining / coaching
 • Naast, achter en tussen

De pubertraining bestaat voornamelijk uit; de baasjes goed leren kijken naar het gedrag en daarin meebewegen. Geen druk op de hond en begrip hebben voor zijn gedrag op dat moment en daarop inspelen. 

Praktische informatie:
Aantal lessen: 10
Kosten: € 140,-

Lesdagen:
Woensdag 19.30 uur
Donderdag 19.30 uur

 

Sport & Spel

Sport en spel is geschikt voor honden vanaf 6 maanden.
Sport en spel is geen behendigheid, want tijdens S&S draait het niet om snelheid om prestatie.

Het gaat er bij S&S om dat een hond goed leert samenwerken met de baas door elkaars lichaamstaal goed te lezen en samen (eventuele spannende) obstakels te nemen.

De toestellen die we gebruiken zijn bijvoorbeeld; de tunnel, hoogtesprongen, de wip, de wappers, hoepels en banden.

Praktische informatie:
Aantal lessen: 10
Kosten: € 100,-
Sport en Spel is een seizoensgebonden training. Deze geven wij van 1 april tot 1 oktober.

Lesdagen:
Vrijdag 19.30 uur

Naast de trainingen op het veld proberen we – indien mogelijk – ook op andere plekken te trainen.
Zo organiseren we in de zomer regelmatig trainingen in het bos van Koekange. Dan kom je niet naar het trainingsveld maar ga je naar het bos, altijd hele leuke lessen. Of we maken een wandeling hier langs de weg richting het spoor, de trein kan tenslotte ook iets spannends zijn voor de hond.

En ook de lessen op het veld wisselen we af met sport en spel tijdens een puppen les, of een speurles tijdens de puberles. Maar we doen ook wel eens een dierenarts training, dan staat de hond echt op de tafel en wordt het bekeken door iemand.
Kortom, aan alles wordt gedacht om het trainen voor baas en hond zo leuk mogelijk te maken.