Een puppy ontdekt de wereld, met de tandjes, zoals een kind met de handjes doet. Alles is leuk en interessant en kan ook opgegeten worden in hun beleving.
Ze zijn zich er niet van bewust dat dit zeer kan doen bij diegene waarbij ze dit uitvoeren. 
Pups doen het ook omdat op een gegeven moment het gebit gaat wisselen en dit zeer doet, het bijtgedrag zorgt ervoor dat er een stofje vrij komt in de hersenen wat de pijn verzacht. Daarom kauwen ze zo graag, om die pijn te verzachten.
Maar het allerleukste voor hun is natuurlijk dat pakken wat zo leuk beweegt, en dan maakt het hun niet uit of het een speeltje is of de voeten/tenen/handen/vingers van de baas.

Wat kan je hieraan doen?
Zorg er altijd voor dat er wat in huis is waar de hond op kan kauwen, bijvoorbeeld een speeltje, een knuffel of een fleecetouw.
De hond kan zich daarop uitleven om de pijn te verzachten bijvoorbeeld.

Als de pup in je ledematen gaat happen, zeg dan een hele hoge AUW, hierdoor zal de pup onder de indruk zijn en loslaten. Op het moment dat het loslaat zeg jij GOED ZO ! en je geeft hem een speeltje / bot waar hij wel op mag kauwen.

Je moet niet vergeten dat ze het niet doen om je te pesten, maar puur om te ontdekken of om de pijn te verzachten.

Gaat de pup tijdens de wandeling bijten in de riem? dan kan dit ook frustratie / moeheid zijn. Vaak zie je pups het doen aan een eind van de wandeling. Dit kan betekenen dat of de wandeling te lang is geweest, of de pup heeft zoveel indrukken opgedaan dat het dit even moet verwerken en hierdoor gaat bijten. Zorg hier ook voor afleiding in de vorm van een speeltje of zoekspelletje