Hoe leer ik mijn hond aan om alleen te zijn

Je kunt je voorstellen dat het voor een pup heel spannend is om alleen thuis te zijn.
Een pup komt veelal uit een nest met broers en zussen (en ouders) en wordt met 8 weken daar weggehaald en beland in een compleet vreemde omgeving. 
Een omgeving waar alles nieuw en spannend is, geen speelmaatjes en niks ruikt zoals hij gewend was.

Als het baasje dan ook nog eens weggaat en hem alleen achterlaat kan de paniek compleet toeslaan. Je snapt dat je dit dus goed en rustig moet opbouwen – net als alles bij een pup –
Stap voor stap leer je hem alleen blijven en leer je hem vooral dat het niet eng is dat hij even alleen is, je komt tenslotte altijd terug.

  • Als je met je pup in de kamer bent, sta je op en loop je richting de deur. Loopt de hond je niet achterna ga je terug en zeg je GOED zo en beloon je hiervoor. Dit kan met een voertje, een aai of een speeltje.
  • Oefen dit een paar keer en als dit goed gaat, loop je naar de deur van de gang en doe je deze open. Blijft hij weer op zijn plek, GOED ZO en belonen.
  • Dit kan je steeds verder uitbreiden (deur openen, even naar de gang met de deur open, weer terug enzovoort enzovoort).

TIP: Door dit langzaam op te bouwen zal de pup niet snel gaan piepen. Piept hij wel wacht je tot hij stil is en dan loop je terug naar de pup. Let wel op dat het piepen niet omslaat in volledige paniek want dan ga je direct terug.

Zodra het oefenen naar de gang goed gaat, kun je dit uitbreiden door de gang door te gaan en richting de voordeur te gaan.
Een paar oefeningen later kun je de voordeur verlaten, dicht doen en weer terug komen.

Dit is de perfecte manier om dit in kleine stapjes te oefenen. Wat je kunt doen om het voor de pup makkelijker te maken is hem een lekkere KONG te geven zodat hij bezig is met de KONG ipv met jouw vertrek.

Zorg er ook voor dat je van het verlaten van het huis geen drama maakt. Hoe meer je tegen de pup gaat praten “ooooh sorry lieverd, ik moet even weg, ik weet dat dat eng is” bijvoorbeeld, dan leg je een enorme druk op de situatie en gaat hij dat linken aan de baas die het huis verlaat.