Mensen praten veel, vooral tegen hun hond. Voor de gezelligheid, om hun verhaal te vertellen of omdat ze denken dat de hond dat leuk vindt.
Wist je dat de hond maar zoveel woorden in jouw zin hoort? 
Voorbeeld: als je wilt dat je hond gaat zitten, hoef je alleen maar te zeggen ZIT (mits hij het commando kent). Een hele zin “wil je even gaan zitten?”of “Fikkie ga nou even zitten” is al snel te onduidelijk voor een hond.

Een hond heeft duidelijkheid nodig, hij wil begrijpen wat jij van hem verwacht en daar is hij geen hele verhalen voor nodig. Hoe korter de commando’s hoe duidelijker ze zijn voor hem.

Teveel informatie voor je hond kan hij niet verwerken, dat is hetzelfde als iemand tegen jou in Chinees gaat praten. Je hoort het wel maar je snapt er niks van. Dat is voor een hond ook zo.

Honden onderling werken met hun lichaamstaal, deze is duidelijk voor alle partijen. Mensen zouden dit ook meer moeten doen naar hun hond.
In het verleden hebben we wel eens “stiltelessen” gegeven, de cursisten mochten niks tegen hun hond zeggen maar alle commando’s doen met hun lichaam. Wilden ze bijvoorbeeld dat de hond met  2 pootjes op een krukje ging dan moesten ze dit voor elkaar krijgen zonder iets te zeggen, alleen de hand gebruiken om te leiden (met een voertje erin soms).

Je zult zien dat je hond ook rustiger wordt tijdens een oefening als jij kort maar krachtig bent, en duidelijk. Niet teveel woorden, alleen je lichaamstaal gebruiken.
Voor jezelf werkt dit ook een stuk fijner, het scheelt je tenslotte heel veel praten 😉