Onze lieve buurman – waar wij het veld van mogen gebruiken – heeft een schapenfokkerij en daardoor heel veel schapen.
Als je de auto parkeert op de parkeerplaats sta je al oog in oog met schapen, nou ja ….. wel op afstand hoor, maar ze zijn er wel. 

Als je door de voortuin het veld op loopt, staat daar een schapenbeeldje in de voortuin. Helemaal geen groot beeld, maar voldoende om op te vallen voor de hondjes die langslopen. Iedere hond, die hier voor de eerste keer komt, schrikt zich vaak een hoedje van dat schaap en gaat er naar blaffen. 

Ik vergeet het nooit meer, het eerste jaar dat we de hondenschool hadden. Een hond op het veld, dat aan die kant van het hek stond -vlakbij het schaap – bleef maar blaffen en “gek” doen. Rondjes draaien, spelboog maar toch ook weer niet, wegwillen maar toch ook willen kijken.
Omdat wij de cursisten altijd wijzen op gedrag (niet om ze op de vingers te tikken maar juist om ze te leren kijken naar het gedrag) vroeg ik aan de baas “enig idee waarom je hond dit doet?”. Nee zei hij, ik snap er niks van. 

Ik adviseerde hem eens door de knieën te gaan en proberen te kijken door de ogen van de hond. Waar kijkt hij naar als hij dit gedrag laat zien? wat kan dit bij hem triggeren?  De baas ging netjes op zijn knieen en zat naast zijn hond (die dat overigens ERG gezellig vond), maar de baas zag alleen maar de auto’s op de parkeerplaats en de bomen in de voortuin.
Die beste man had dat hele schapenbeeld nooit gezien. 
Nou zijn hond wel 🙂

In plaats van boos te worden, aan de riem te rukken en gefrustreerd te raken besloot deze man het veld af te lopen met de hond aan de lijn, en op mijn advies de hond hem te laten zien waar hij zo op reageerde. En ja hoor, de hond ging in één streep naar het schaap. 
Even blaffen, kontje omhoog, toch wel spannend, daarna heel voorzichtig kijken.
Toen hij eenmaal aan het schaap had gesnuffeld was het goed en klaar. Hij was er weer aan toe om naar het veld te gaan en de training verder ging super goed.

Zo hebben wij dus regelmatig dat schaap van de buurman even op het veld staan, zodat de honden er even aan kunnen snuffelen. Dit doen we ook met veel andere materialen, maar dat schaap ……… die blijft onze nummer 1 🐑🐑