vuurwerk

December is weer begonnen, het is nog maar 10 december maar met regelmaat klinkt er al weer vuurwerk.
Zelf zijn 2 van onze 4 honden erg bang voor vuurwerk, een frustratie. Niet alleen voor hun maar ook voor ons.
Je past je wandelingen aan, hoe laat kan je lopen? waar kan je lopen? heb je de riem wel goed vast? zit de halsband of tuig wel strak genoeg?
Allemaal dingen waar je de rest van het jaar niet zo bij stil staat.

Na 7 jaar ervaring hiermee, kan ik zeggen dat acceptatie beter werkt dan boos worden.
Natuurlijk baal ik van het vuurwerk, en van de mensen die het nodig vinden het nu al af te steken. Maar ik weet ook dat het me nergens brengt.
Het zorgt er niet voor dat men er mee stopt, soms werkt dat juist averechts als je mensen erop aan gaat spreken. Dan ben je nog verder van huis.

Zelf relaxed en ontspannen blijven werkt beter !
Wij wonen niet in een woonwijk, en wonen 5 minuten rijden bij het bos vandaan. Dan gaan we daar maar lopen.
Heb je deze luxe niet? dan moet je accepteren dat je even wat verder moet rijden voor een fijne wandeling met je hond, beter wat verder rijden en een meer ontspannen hond, dan in de buurt wandelen en een hond die elke wandeling enorm gespannen is.

Dit neemt niet weg dat van mij al het vuurwerk afgeschaft mag worden hoor, absoluut. Georganiseerde vuurwerkshows waar men heen kan gaan, en zij die er niet van houden er geen last van hebben. De beste oplossing, maar helaas is dat niet het geval. Daarom accepteer ik het, accepteer ik dat we in december extra met de honden aan de slag moeten (thundershirt, bach bloesem, eventueel medicatie, homeopatische middelen) om ze het oude jaar rustig te laten afsluiten.

Succes aan iedereen die een bange hond heeft !